2011-08-09 14:55:52• hírek • Kocsis Zoltán

Zsizsikes volt a szupermarketes liszt

A gabonazsizsik 2-3,5 milliméter hosszú. Gesztenyebarna vagy fényes fekete ormányosbogár. Egész fejlődése gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica) magjában zajlik le. Lárvái a gabonaszemek belsejében fejlődnek, és ott is bábozódnak be.

Az évszaknak megfelelően a Szatmár megyei strandokat, fürdőket ellenőrizte az elmúlt periódusban a Fogyasztóvédelmi Hatóság , minek következtében összesen tizenegy rendellenességet tapasztaltak. Panasz érkezett az elmúlt hetekben egy szupermarketben vett csomag lisztre, egy szatmári egyetemre és egy étteremre is.

Az elmúlt hónapban a Hatóság munkatársai összesen tizenegy strandot, fürdőt vizsgáltak meg Avasfelsőfaluban, Mária-völgyén, Avasújvárosban, Nagykárolyban, Krasznamihályfalván, Ákoson, Apán, Józsefházán és Tasnádon (vajon Szatmárnémetiben mikor tehetik meg ugyanezt?). Elsősorban az egészségügyi engedélyekre és a higiéniai előírások betartására voltak kíváncsiak. Összesen négy bírságot róttak ki, melyek összértéke 23.000 lej, ám leginkább adminisztratív hiányosságok miatt. A legtöbb esetben nem volt feltüntetve például az INFO telefonszám, Mária-völgyén, Tasnádon, Krasznamihályfalván és Avasfelsőfaluban pedig az árak nem voltak megfelelően kihelyezve.

Egyik felháborodott vásárló egy csomag olyan liszt miatt tett feljelentést, amely láthatóan tele volt zsizsikkel. A termék miatt a Hatóság mintegy 3200 kilogrammnyi liszt forgalmazását tiltotta meg, és 2000 lejes bírságot rótt ki arra a (Szamos melletti) szupermarketre, ahonnan az ominózus csomag származott.


Az ominózus csomag liszt - a csomagoláson jól látszik a terméket forgalmazó szupermarket szimbóluma


Egy bizarr esetben tett panaszt az egyik szatmárnémeti egyetem ellen egy fiatal nő. Ő 2008-ban végezte el a pszicho-pedagógiai kurzust az illető intézetben és annak idején csak egy igazolást kapott bizonyítványul. Most, amikor ki szerette volna venni a diplomáját, azzal fogadták, hogy dokumentumai elvesztek, így többek között azt is igazolni kellett volna, hogy kifizette a tandíját. A Hatóság közbelépésére a tanintézmény magára vállalta az adminisztratív lépések megtételét, mindezek mellett pedig bírságot is kellett fizetnie.

Egy másik panaszos a Szatmárnémetiben található Kispiac környékén található étterem ellen tett feljelentést, mely szerint az étlapon található kínálat jóval bőségesebb a valós kínálatnál. Mindemellett kifogásolta azt is, hogy külön díjat számoltak fel a légkondicionáló-berendezés működtetése miatt. Valentin Breban, a Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője elmondta, hogy utóbbi esetben a vállalkozó nem követett el jogsértést, az első panasz miatt viszont bírságot szabtak ki ellene.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: